Važna obavijest u vezi COVID-19!
Mole se svi pacijenti koji imaju respiratorne teškoće (kašalj, curenje nosa, povišenu temperaturu) da ne dolaze u prostore doma zdravlja već da prvo telefonom kontaktiraju svojeg liječnika!
TELEFONSKI BROJ VAŠEG DOKTORA JE STALNO ZAUZET? U TOM SLUČAJU ZOVITE GA NA DODATNI BROJ , I OSTAVITE PORUKU.

DOM ZDRAVLJA VUKOVAR - SAJMIŠTE
Adresa: Sajmište 1 , 32000 Vukovar
DOM ZDRAVLJA VUKOVAR - BLAGE ZADRE
Adresa: Blage Zadre 1, 32010 Vukovar
DOM ZDRAVLJA VUKOVAR - TRG KRALJA TOMISLAVA
Adresa: Trg kralja Tomislava 2, 32000 Vukovar
DOM ZDRAVLJA VUKOVAR - ILOK
Adresa: J.J. Strossmayera 49, 32236 Ilok

narucivanje

U Vukovaru je održano završno predstavljanje dvogodišnjeg projekta pod nazivom: „Povećanje stručnih znanja i IT vještina zdravstvenih djelatnika radi prevencije, te povećane dostupnosti ranog otkrivanja i intervencije kod poslijeporodne depresije“ u kojem su sudjelovale i tri patronažne sestre Doma zdravlja Vukovar, Nadalina Popović, Vesna Miljević i Marina Mlađen koje su postale edukatorice, a stečeno znanje će prenijeti svojim kolegicama s područja Slavonije.

Po riječima koordinatorice projekta i glavne sestre Doma zdravlja Vukovar, Ahnetke Stjepanović, cilj projekta je  povećanje vještina patronažnih sestara i senzibiliziranje okoline za probleme koje prouzrokuje poslijeporodna depresija. Osim patronažnih sestara u edukaciju su bili djelomično uključeni i obiteljski liječnici, pedijatri i ginekolozi.

 
 

- Edukacija će najviše koristiti patronažnim sestrama koje će smatram, puno lakše i bolje kod žene prepoznavati znakove i simptome koji upućuju da je riječ o poslijeporodnoj depresiji. Zato je tu patronažna služba koja je prošla edukaciju i koja će reagirati i uputi ženu i obitelj kome da se obrati. Mislim da se edukacijom određeno znanje dobilo, a sada je samo pitanje organizacije na našem području. Na žalost, na našem području nemamo profesionalce odnosno nekoga tko je usko specijaliziran ili usko posvećen ovoj problematici, ali postoje specijalisti psihijatri i psiholozi koji mogu pružiti pomoć, ne samo ženi već i cijeloj obitelji – kaže Stjepanović.  

Ovom  edukacijom patronažne sestre su naučile kako prepoznati simptome bolesti, kako postupiti u slučaju simptoma, te kako postepeno senzibilizirati okolinu o izazovima majčinstva te kako prenositi rodiljama poruku da ne osjećaju sramotu za svoje poteškoće, kao i gdje se obratiti ukoliko ih imaju. Patronažna sestra Marina Mlađen koja je uspješno završila edukaciju, kaže kako žene često osjećaju depresiju i tjeskobu tijekom babinja, odnosno neposredno nakon poroda i to se stanje naziva poslijeporodna tuga koja može biti dobar pokazatelj da se tu može razviti poslijeporodna depresija.

- Simptomi poslijeporodne depresije mogu biti razni. Od bilo kakvog somatskog sustava, glavobolje, bola u prsištu, pretjerano spavanje, nesanica….. Ono što je najvažnije je da kod majke koja je u poslijeporodnoj depresiji ne postoji adekvatna briga za svoje dijete i to su dva ključna simptoma depresije. Ako  reagiramo na vrijeme, depresija se uspješno liječi. Depresija nije samo problem majke već i cijele obitelji –pojasnila je Mlađen.

Mlađen je također rekla kako prema statističkim podatcima broj žena sa  poslijeporodnom depresijom na području koje pokriva Dom zdravlja Vukovar za prošlu 2020. godinu iznosi 36 odnosno 10 posto.

Projekt, čiji je nositelj Dom zdravlja Zagreb – Zapad, a partneri su Dom zdravlja Korčula, Dom zdravlja Krapinsko zagorske županije i Dom zdravlja Vukovar, financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, a vrijedan je gotovo 806 tisuća kuna.

Pretraga

 

EU projekt

„Poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite
u Vukovarsko-srijemskoj županiji“

  

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa «Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.»

SAVJETOVALIŠTE ZA DOJENJE

Palijativna skrb

EU projekt (UP.02.2.1.02.)

eu projekt21

edukacija

KORISNI TELEFONI

 Opća bolnica Vukovar
           +385 32 452 111
 
 Zavod za javno zdravstvo,Vukovar
           +385 32 413 179
 
Opća bolnica Vinkovci
           +385 32 349 349
 
Hitna medicinska pomoć
           
194 ili 112
 

 

 

HZZO Vinkovci
          +385 32 308 911

HZZO Ispostava Vukovar
           +385 32 441 725

HZZO Ispostava Ilok
           +385 32 590 440


 Izrada i održavanje MCE Vukovar

U svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva www.dzvukovar.hr koristi kolačiće (cookies).

Postavke kolačića možete kontrolirati i prilagođavati u Vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem istih.

Prihvaćam